Zwerfboeken in Turnhout
Het principe van de zwerfbib is heel eenvoudig: een boekenkast vol boeken die u vrij mag meenemen én ook weer mag terugbrengen. Als u het boek uitgelezen hebt, kunt u het opnieuw achterlaten in een zwerfbibliotheek, een boekenkast dus, op om het even welke zwerfboeklocatie. In Turnhout zijn er vier: het station, de 2 campussen van het ziekenhuis en het stadskantoor.
Heel concreet: als u eerst die vervelende wachttijd op het perron aangenaam heeft verkort met een zwerfboek, dan mag u het vervolgens ook uitlezen tijdens de treinreis. En met de “halve lectuur” van boekjes en tijdschriften in wachtkamers allerhande is het voorgoed gedaan: een Zwerfboek blijft zijn lezer trouw tot aan het slot. Wanneer het boek uit is, laat u het weer achter op één van de zwerfboeklocaties, en neemt u eventueel weer een nieuw boek mee.
De boeken die u in de vier zwerfbibliotheken vindt, zijn geen afdankertjes, maar kwalitatieve titels. Ze begonnen hun carrière als zogenaamde ‘sprinters’: boeken waarvan de bibliotheek hoge verwachtingen heeft. Ze worden in meerdere exemplaren aangekocht en circuleren razendsnel, met een maximale uitleentermijn van een week. Maar als ze eenmaal over hun hoogtepunt heen zijn, is het grote aantal in de bibliotheek niet meer echt nodig. En dan zijn deze boeken rijp voor een carrièrewending. Dan worden ze zwerfboeken.
Het Zwerfboekenproject is uniek in Turnhout, maar niet in de wereld. Her en der bestaan al gelijkaardige initiatieven. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is ‘Bookcrossing’ een fenomeen; boeken die in Amerika vertrokken en intussen de wereld zijn rond gegaan. In Wenen staan dan weer openbare boekenkasten die door voorbijgangers niet alleen worden leeggehaald, maar ook worden bijgevuld. Zelfs in één of ander Noors fjord, bij de aanlegsteiger van een veerpont, kunnen zwerfboeken meegenomen worden.
Voor meer informatie over dit project, kan je één van de onderstaande links raadplegen.