Sanne Leest

Vanaf 4 mei 2020 elke dag om 9:45 op Eclips TV

Het is van alle tijden: in nood zoeken mensen hun toevlucht in verhalen, in kunst. In de veertiende eeuw beschreef de Italiaanse dichter Boccaccio al hoe jonge mensen de stad en de pest ontvluchtten om in quarantaine te gaan. Ze vertelden verhalen waarin ze humor, een kritische noot en een vleugje erotiek kwijt konden. Vandaag zien we heel veel snelle, digitale verhalen, maar vinden we graag rust in de traagheid van het geschreven woord.

Een van de missies van LINC vzw is vrijwilligers activeren om te gaan voorlezen, voor jong en oud. Een specifieke focus ligt daarbij op iets oudere mensen die om allerhande redenen niet (meer) kunnen lezen en voor wie verhalen een bijzondere meerwaarde bieden of zelfs even de eenzaamheid kunnen doorbreken. Verhalen hebben een belangrijke verbindende functie. Daarom hopen we dat we het sociale contact dat we vandaag missen een beetje kunnen vervangen door via deze weg op bezoek te komen.

Verhalen doen wat met een mens. Of ze nu verteld of voorgelezen worden, ze leiden tot nieuwe  verhalen, roepen warme herinneringen op en bieden de mogelijkheid om emoties te plaatsen. Ze laten je zelfs reizen door tijd en ruimte, ook al kan je fysiek niet meer bewegen of houden virussen je ‘in je kot’.

Om heel even de dagelijkse realiteit te ontvluchten neemt Eclips TV LINC onder de arm en trakteren we iedereen die daar zin in heeft graag op een dagelijks verhaal. In de vorm van een voorleeskwartiertje doorbreken we de voormiddag en laten we mensen even tot rust komen met een brede waaier aan vertelsels. We hebben voor ieder wat wils: kortverhalen, fragmenten en soms  een gedicht van heel veel verschillende auteurs.

Sanne leest voor uit boeken uit haar eigen boekenkast, de boekenkast van vrienden en familie, de afhaalbibliotheek of de boekhandel, getipt door ieder van jullie, vanuit haar kot.

Elke dag om 9:45 hoor je een nieuw verhaal. Sanne (LINC vzw) vertelt en hoopt daarmee mensen die de dag alleen moeten doorkomen een aangenaam tijdverdrijf te bieden. Zo wil ze ook leestips meegeven om nadien te gaan lezen of luisteren (dat kan ook via de luisterbib) als een auteur of een verhaal kijkers nieuwsgierig heeft gemaakt.

Via Telenet kanaal 51  / via broadcasting kanaal 86 

Via Proximus kanaal 90 (Vlaanderen) | Kanaal 340 (Wallonië en Brussel)

Via Orange kanaal 39

Via TV Vlaanderen kanaal 13