Boekenweek 2014

   10/01/2014

Van zaterdag 8 t.e.m. zondag 16 maart 2014 vindt voor het eerst in de geschiedenis een gezamenlijke Boekenweek plaats in Vlaanderen en Nederland. Al sinds 1932 is de Boekenweek in Nederland een jaarlijks terugkerend feest ter promotie van het Nederlandstalige boek. Deze literaire week volgt de Literaire Lente op en is een samenwerking tussen de CPNB, De Nederlandse Taalunie en het Vlaamse Boek.be.

Boekenweekgeschenk 'Een mooie jonge vrouw' van Tommy Wieringa
Elk jaar wordt een bekend schrijver uitgenodigd om het Boekenweekgeschenk te schrijven. Dit geschenk krijg je in de deelnemende boekhandels cadeau. De afgelopen jaren schreven o.a. Kees van Kooten en  Tom Lanoye het Boekenweekgeschenk. Dit jaar is Tommy Wieringa, bekend van 'Joe Speedboot' en 'Dit zijn de namen', de auteur van het Boekenweekgeschenk. Wie voor 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken koopt, ontvangt Wieringas verhaal 'Een mooie jonge vrouw'.

Eerste keer in Vlaanderen
De Boekenweek is in Nederland al aan zijn 79ste editie toe. De Nederlandse Taalunie ondersteunt de uitbreiding van de Boekenweek naar Vlaanderen. Uit recent onderzoek van de Taalunie blijkt dat het mager is gesteld met het literaire grensverkeer tussen Nederland en Vlaanderen. Hoewel het één taalgebied is, kiest men aan beide kanten van de grens toch vaak voor ‘eigen auteursvolk’. Daarmee blijft een enorm potentieel aan beide kanten liggen.  Door het initiatief ook in Vlaanderen te lanceren, wil Boek.be het Nederlandse werk meer bekendheid geven en het bezoek aan de boekenhandel stimuleren.

Gratis reizen
Centraal thema van deze Boekenweek is ‘reizen’. Verre reizen, avontuurlijke reizen, mislukte reizen en  droomreizen: zo lang er boeken zijn, hebben er boeken over dit thema bestaan.
Daarom reis je op zondag 16 maart, de laatste dag van de Boekenweek, gratis met de trein in Vlaanderen. Op vertoon van de voucher die in elk Boekenweekgeschenk te vinden is, krijg je aan de NMBS-loketten een gratis retourticket voor een reis naar keuze in Vlaanderen. 

Vanaf 15/02 kan je voor meer informatie terecht op www.boekenweek.be.