Eerste Voorleesfestival schot in de roos

   15/07/2024

Het eerste Voorleesfestival van LINC en Pluizer.be was een schot in de roos. Auteurs van kinder- en jeugdboeken kwamen in Leuven voorlezen uit eigen werk en lokten zo’n 300 enthousiaste liefhebbers. “Zowel jong als oud luisterde geboeid.”

De Leuvense Vismarkt was maandag de uitgelezen plek om (groot)ouders en kinderen te treffen. Ze kwamen er luisteren naar auteurs van kinder- en jeugdboeken, zoals Anne Provoost (‘Vallen’), Fatima Noori (‘Het boek van Fatima’) en Elvis Peeters (‘Meneer Papier’).

“Het is bijzonder fijn om lezers in levende lijve te ontmoeten, zeker als ze zo aandachtig luisteren”, vertelt Anne Provoost, die voorlas uit ‘Springdag’ en ‘Ik wil naar Verder’. Het was ook een stralende dag, maar vooral de intrinsieke motivatie van de aanwezigen viel op: “Zowel jong als oud luisterde geboeid. Zo creëerden we een mooi moment samen.”

Voorlezen biedt talloze voorbeelden

Het is de eerste keer dat LINC een Voorleesfestival organiseert. “We doen dit omdat voorlezen aan kinderen talloze voordelen biedt”, vertelt Pieter Rombouts,  directeur van LINC vzw. “Los van de speciale band die je creëert tussen (groot)ouder en kind neemt de taalvaardigheid van kinderen toe, want je stimuleert hun hersenen. Ze leren zich ook te concentreren, informatie te onthouden en verbanden te leggen.”

Uit onderzoek blijkt echter dat een op tien Vlaamse ouders nooit voorleest voor de start van het eerste leerjaar. Meer zelfs: 27% van de volwassen Vlamingen leest niet graag. “Cijfers die ons doen huiveren, want onze organisatie doet al sinds 1981 aan leesbevordering”, stelt Rombouts. “Daarom geven we ook vormingen waarin je technieken aanleert die je het nodige vertrouwen geven om voor te lezen.”

Verbeelding prikkelen

Los van de voordrachten konden kinderen ook creatief aan de slag met verhalen. Ze maakten tekeningen over de verhalen die ze hoorden, postkaartjes voor de hoofdrolspelers en zelfs knutselwerkjes. “Na mijn voorleessessie zag ik enkele kinderen aan de slag gaan met knutselscharen en papier. Meneer Papier zou trots op hen zijn”, lacht Elvis Peeters.

“Als kinderen naar verhalen luisteren, prikkelen we hun verbeelding”, weet Rombouts. “Zo stellen ze zich diverse personages en decors voor die in boeken worden beschreven. Dat vormt een boost voor hun creativiteit en communicatievaardigheden.”

Jaarlijks 700 recensies

LINC heeft met Pluizer.be ook een website vol recensies van kinder- en jeugdboeken, geschreven door bevlogen liefhebbers van jeugdliteratuur. “Onze website wil een gids zijn voor (groot)ouders en tipt welke boeken toppers zijn. We besteden daarbij ook aandacht aan meerstemmige kinderboeken”, vertelt Pluizer-coördinator Ellen Depoortere.

Het Voorleesfestival vormde de ideale gelegenheid om boeken en auteurs uit te lichten die Pluizer als toppers beschouwt. De vele blije gezichten na afloop stemmen de initiatiefnemers gelukkig. “Dit wordt hopelijk een blijver op de festivalkalender. We zijn de stad Leuven trouwens ook erg dankbaar dat we ons festival op zo’n toplocatie mochten organiseren”, besluit Depoortere.