Project 'Byte me' van Jeugdwerknet wint E-award 2012

   20/03/2012

Op de Vlaamse Studiedag '#Internet(R)evolutie! Naar Sociaal-cultureel(net)werken' werd de E-award 2012 plechtig uitgereikt door Vlaams Minister voor Media en Innovatie Ingrid Lieten. Jeugdwerknet kon met het project 'Byte me' de hoofdvogel schieten. De publieksprijs ging naar de 'Computerbuddy's' van de Seniorendienst Gent. Deze E-awarduitreiking werd georganiseerd door LINC vzw naar aanleiding van de Digitale Week 2012.

Op 16 maart vond de studiedag ‘#Internet(R)evolutie! Naar sociaal-cultureel(net)werken’ plaats in het Vlaams parlement. Deze studiedag vond plaats in het kader van de Digitale Week 2012 en belicht diverse aspecten van sociale netwerken opvlak van onder meer e-inclusie, mediawijsheid en privacy.
 

"Sociale media zoals facebook en twitter vormen een belangrijk onderdeel van de media. Voor overheidsdiensten en sociaal-culturele organisaties, maar ook voor steden en gemeenten, voor scholen en bibliotheken is het opzetten en het toepassen van online netwerken noodzakelijk voor het verder uitbouwen van hun werking. Het is een manier om de eigen werking te optimaliseren, diverse doelgroepen beter te bereiken en educatieve activiteiten creatiever in te vullen." Aldus minister van Media en Innovatie Ingrid Lieten.

Tijdens deze studiedag werd ook de E-award 2012 uitgereikt. De E-awarduitreiking plaatst een aantal inspirerende e-inclusieprojecten in de kijker. Naast de symbolische prijs die overhandigd werd door minister Lieten, is aan de E-award 2012 ook een  fysieke prijs verbonden. Uit tien laureaten verkoos de jury het project ‘Byte me’ van Jeugdwerknet. ‘Byte me’ vertrekt vanuit het ‘Game Based Learning’ concept en hanteert het ‘M@ffiosi-spel’. Via smartphones, Facebook en andere digitale media strijden de jongeren om de machtigste maffiaclan te worden! De jongere leert op een indirecte manier technologische en sociale vaardigheden aan, die hij/zij later in de echte wereld kan toepassen. Zo spelen ze in op de leefwereld van jongeren door te werken met ‘NUgames’, activiteiten die media en technologie als een instrument gebruiken om nieuwe en verfrissende ervaringen te creëren. Hierbij willen ze het fun-aspect behouden en toch een educatieve meerwaarde bieden. Jeugdwerknet ontving een tabletcomputer met een jaar lang gratis internet van Belgacom.

Er werd ook een publieksprijs van de E-award 2012 overhandigd. Hiervoor kon het brede publiek kiezen uit de tien laureaten die bekend gemaakt werden op 1 februari 2012. Meer dan drieduizend stemmers steunden hun favoriete project! Computerbuddy’s, een project van de Seniorendienst Gent, wist de grootste achterban te mobiliseren: 870 personen stemden voor dit project. Deze enthousiaste publiekslieveling kreeg een Xbox van Microsoft.

Naast de twee hoofdprijzen werden er eervolle vermeldingen uitgereikt aan de projecten ‘Digikriebels’ van Digitaal.Talent@Gent en ‘Beste buur, beste burgemeester’ van Vormingplus Antwerpen.