Vier tips voor mediawijs opvoeden
In onze steeds digitaler wordende wereld is het online doen en laten van kinderen een zorg voor veel (groot)ouders en opvoeders. Terwijl jongeren snel nieuwe digitale vaardigheden oppikken, beseffen volwassenen niet altijd de cruciale rol die zij kunnen spelen in het begeleiden van kinderen. In dit artikel duidt educatief medewerker Vincent het belang van die begeleiding en geeft hij ook tips. “Ga samen op ontdekkingstocht!”
Het lijkt wel alsof ze meteen weg zijn met het digitale, maar kinderen en jongeren hebben vaak dezelfde vragen en onzekerheden als volwassenen. Daarom kan je als ouder of opvoeder een belangrijke rol spelen door het gesprek aan te gaan over pakweg schermtijd, sociale media, games en privacy. “Op die manier kunnen we van elkaar leren - leren is geen eenrichtingsverkeer", vertelt onze educatief medewerker Vincent.
Opvolging en dialoog
Sommige ouders willen liever niets weten van schermen in huis, maar daardoor gaan kinderen en jongeren de digitale wereld eerder alleen beleven. “Vroeger stond de computer in de woonkamer en wist iedereen waarmee de ander bezig was. Natuurlijk mag en moet er soms privacy zijn, maar niets beter dan het scherm af en toe mee op te volgen om te weten wat er leeft en speelt”, duidt Vincent.
Dialoog is hierbij essentieel: “Door open te communiceren en samen dingen te ontdekken, bouw je een vertrouwensband op. Zo kan je als ouder of opvoeders een fijne digitale omgeving creëren voor kinderen. Die voelen zich dan veiliger om vragen te stellen en zorgen te uiten. Dat is een belangrijk gegeven om actief te kunnen ingrijpen, of advies te geven wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld bij het instellen van privacy-instellingen.”
Door samen tijd door te brengen in de digitale wereld, kunnen ouders kinderen leren over belangrijke aspecten zoals privacy, cyberpesten en online etiquette. “Dit educatieve proces helpt kinderen om bewust en kritisch om te gaan met digitale media. Door betrokken te zijn bij het mediagebruik van hun kinderen, kunnen ouders vroegtijdig signalen van problematisch gedrag herkennen, zoals overmatig schermgebruik of blootstelling aan ongepaste content. Hierdoor kunnen ze tijdig ingrijpen en passende maatregelen nemen.”
Ondersteunende omgeving als sleutel
Het is trouwens niet al kommer en kwel: samen media beleven versterkt de band tussen ouders en kinderen. “Wanneer ouders samen met hun kinderen de digitale wereld verkennen, krijgen ze een beter inzicht in de interesses en uitdagingen van hun kinderen. Op die manier kan je inspelen op de behoeften en zorgen van je kinderen. Het zorgt ook voor leuke en waardevolle momenten. Het kan ook helpen om een gezonde balans te vinden tussen online en offline activiteiten.”
Door samen de digitale ontdekkingstocht aan te gaan, creëren ouders dus een open en ondersteunende omgeving waarin kinderen zich veilig en begrepen voelen. “Dat is de sleutel tot het succesvol mediawijs opvoeden, waarbij kinderen leren om op een verantwoorde en bewuste manier met digitale media om te gaan", besluit Vincent.
Vier tips voor ouders
- Toon betrokkenheid: Toon interesse in de online activiteiten van je kinderen. Vraag wat ze leuk vinden en waarom, en kijk samen naar hun favoriete content.
- Stel grenzen: Maak duidelijke afspraken over schermtijd en denk altijd goed na over waarom je een bepaalde regel of grens invoert. Leg je kind bovenal geen regels op die je zelf niet volgt.
- Wees een rolmodel: Laat zelf goed mediagedrag zien. Kinderen leren veel door naar hun ouders te kijken, dus wees bewust van je eigen mediagebruik.
- Praat over veiligheid: Bespreek de risico's van online activiteiten, zoals privacy en cyberpesten, en leer je kinderen hoe ze zichzelf online kunnen beschermen.
Wil je nog tips? Bezoek dan de website Medianest en ontdek hoe jij je kinderen mediawijs kunt opvoeden. Bij LINC kan je ook een workshop rond mediawijs opvoeden boeken. Meer informatie vind je hier.