Vlaams kinderboek "Rare snuiters" internationaal bekroond met "White Rave Special Mention 2012"

   26/04/2012

GENT/VARSENARE – Het Vlaamse kinderboek “Rare snuiters” van Jan Dewitte en Freya Vlerick is zopas internationaal bekroond met een “White Raven Special Mention 2012”. Eerdere recente Vlaamse winnaars waren Peter Verhelst en Carll Cneut (“Het geheim van de keel van de nachtegaal”, 2009) en Paul Verrept (“Mist”, 2007). “Rare snuiters” werd uitgegeven door PoëzieCentrum (Gent) en Blindenzorg Licht en Liefde (Varsenare).
 
Jaarlijks maakt de “International Youth Library” in München (de grootste bibliotheek voor internationale kinder- en jeugdliteratuur ter wereld) een selectie van pas verschenen boeken die zich onderscheiden op het vlak van universele thematiek, grafische stijl en vormgeving: de zogenaamde “White Ravens”. Ze worden tentoongesteld op de kinderboekenbeurs van Bologna en reizen daarna de wereld rond. Uit die “White Ravens” worden enkele boeken bekroond met een “White Raven Special Mention”, om ze extra internationale aandacht te geven.
 
Dit jaar werden 250 kinder- en jeugdboeken genomineerd in ruim dertig talen en uit meer dan veertig landen. Daarbij waren vier Vlaamse en zeven Nederlandse publicaties. Uit de genomineerden werden wereldwijd negen winnaars gekozen. In het Nederlandse taalgebied is “Rare snuiters” de enige. De andere acht bekroonde boeken komen uit Australië, Groot-Brittannië, India, Italië, Japan, Libanon, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.
 
De International Youth Library noemt de bekroonde boeken "examples of extraordinary and innovative books for children and adolescents. They inspire and provoke, set new trends, and are of the highest quality in terms of language, content, and artistry. They indicate children's books that deserve worldwide attention on account of their universal themes and their unique and innovative style."
 
Het prenten- en gedichtenboek “Rare snuiters” verscheen in maart 2011 bij PoëzieCentrum, dat samenwerkte met Blindenzorg Licht en Liefde vzw. Het is een “inclusief” boek, wat betekent dat het ook voor kinderen met een leesbeperking (blind, slechtziend, dyslectisch…) volledig toegankelijk is. Toch blijft het (en is het zelfs des te meer) aantrekkelijk voor iedereen. De vormgeving is aangepast met grote prenten, goede contrasten, duidelijke letters, subtiel reliëf en braille. Op de bijbehorende cd-rom leest Wim Opbrouck de speelse gedichten voor. Een “gps” helpt de vingertjes om de tekeningen al voelend te ontdekken – een wereldprimeur. Met dit boek maken kinderen spelenderwijs kennis met de ervaringswereld van blinde en slechtziende leeftijdgenootjes. Ze leren zelfs braille.

Op pluizer.be had het leespromotieteam van LINC vzw reeds veel lof voor dit inclusieve prenten- en gedichtenboek. Onze felicitaties aan allen die dit boek mee hebben gerealiseerd voor deze welverdiende erkenning.