Vree Mediawijze Dag

   12/12/2013

Mediawijs.be nodigt iedereen van harte uit om zijn eerste verjaardag te vieren tijdens de ‘Vree Mediawijze dag’ op 28 januari 2014 in de KVS in Brussel. Het Kenniscentrum zal de realisaties van het afgelopen jaar delen, de toekomstige plannen toelichten, vergelijken met wat gebeurt in het buitenland en stil staan bij de Internationale dag van de Online Privacy.

De mediawijze dag start door een blik te werpen op het mediawijsheidsveld in Vlaanderen. Mediawijs.be bracht zo goed als alle mediawijsheidsinitiatieven in Vlaanderen en Brussel visueel in kaart. Via een interactieve veldtekening kan men gericht zoeken op mediawijze organisaties, hun aanbod en projecten. Na het mediawijsheidsveld in Vlaanderen te verkennen, wordt mediawijsheid ook vanuit een internationaal perspectief bekeken. Hoe werken men in het buitenland aan mediawijsheid en wat is de rol van de bibliotheeksector?

Tijdens pitchsessies worden concrete initiatieven ontstaan uit de samenwerking tussen Mediawijs.be en verschillende partners toegelicht. De focus ligt op onderbelichte thema’s, zoals onder meer gaming, auteursrechten en methodieken gericht naar kwetsbare jongeren. Ook in 2014 zullen er nieuwe projecten uitgewerkt worden. Mediawijs.be lanceerde in 2013 namelijk een projectoproep naar organisaties toe met als doel om kansengroepen te helpen bij het kritisch, doelgericht en bewust omgaan met media. De winnende projecten worden tijdens de Vree Mediawijze dag voor het eerst aan het brede publiek voorgesteld met toelichting van Vlaams minister Ingrid Lieten.

Tot slot is er geen mediawijzere dag dan 28 januari 2014 want die dag is uitgeroepen tot de Internationale dag van de Online Privacy. Een ideale gelegenheid dus om stil te staan bij wat we allemaal doen op het internet en wie ons daarbij volgt. Mediawijs.be toont daarom voor het eerst op groot scherm in België de documentaire “Terms and Conditions, May Apply” van Cullen Hoback. Nadien wordt de vree mediawijze dag feestelijk afgesloten met een receptie.