DIGIBUDDIES

(illustratie - ©Anthe Lainé)

LINC startte in juni met het Digibuddies-traject. Jongeren in Antwerpen, Gent en Leuven volgden acht weken lang workshops over allerlei thema's: robotisering en AI, desinformatie, online solliciteren, etc. Nu maken ze e-inclusieve initiatieven onveilig tijdens een korte vrijwillige stage. Met de skills die ze opdeden werkten ze ook zelfstandig aan opdrachten. Als alles afgerond was, kregen ze een Digibuddies-attest dat hun positie versterkt op de arbeidsmarkt. Wens je met ons opleiding voor digivrijwilligers op te zetten of een e-inclusieproject op poten te zetten? Contacteer ons voor een oriënterend gesprek.

Youtube-teaser

Hoe ging het in zijn werk?

Wat? 

Workshops rond digitale media en nieuwe digitale toepassingen. Na zes maanden heb je niet alleen nieuwe skills geleerd, maar krijg je ook een attest mee dat je aan je cv kan toevoegen. Je leert nieuwe organisaties kennen via vrijwilligerswerk, je ontmoet andere jongeren en krijgt een coach die jou en twee anderen begeleidt. Zo sta je er nooit alleen voor. Je krijgt ook inspraak tijdens de workshops want jouw inbreng vinden we belangrijk! Naast digitale skills leer je samenwerken en test je jouw sociale vaardigheden uit.  Je leert andere mensen kennen van uiteenlopende leeftijden en je draait even mee op de werkvloer. Je doet talenten op die je overal kan gebruiken: thuis, in het vrijwilligerswerk of op je toekomstige werkplek. Je zet je nuttig in voor de samenleving

Waar?

Gent, Leuven of Antwerpen.

Wanneer? 

DUUR  +- 6 maanden

STARTDAG  10 juni  i/d voormiddag: online, namiddag: live met je team in jouw stad

WORKSHOPS  van 14 juni t.e.m. eerste week augustus, 8 weken een vaste Buddy-dag, telkens van 9u t.e.m. 13u30 (4,5u) 

Antwerpen: maandag / Gent: woensdag  / Leuven: vrijdag

VERGOED VRIJWILLIGERSWERK  is op te nemen tussen begin juli en eind november  =>  totaal engagement van 30u of 5 dagen (afhankelijk van de stageplek)

ZOMERSCHOOL augustus => 4 digitale opdrachten en 4 coachingsmomenten

TERUGKOMDAG  eind november, om ervaringen te delen, met toffe activiteiten, uitreiking attest 

Meer details en het programma vind je op www.digi-buddies.be.

Hoe word jij een van onze Digibuddies?

Je bent tussen de 18 en de 30 jaar oud, je kent de basics van pc’s, laptops en smartphones en je wil graag meer weten over deze onderwerpen:

  • functionele apps/tools (werk, mobiliteit, zelforganisatie, communicatie)
  • digital storytelling en creatieve tools
  • privacy en cybersecurity
  • nieuws en feiten in de digitale wereld
  • datageletterdheid: wie, wat waar?
  • toekomst en werk tijdens een digitale revolutie (Smartcity, the Internet of things, etc.)
  • robotisering en AI: waar zitten de robots?
  • samenleven on-offline (vind je digibalans)

De stages als vrijwilliger: hoe werkt dat?

Je wordt tijdelijk vrijwilliger in socio-culturele organisaties, bibs en jeugd- of buurtwerking. Wij zoeken plekken bij partners waaruit je kan kiezen. Heb je een goed idee en een partner die mee is? Mail dan even naar dieter.wijffels [at] linc-vzw.be en we bekijken of het oké is.  Je draait in totaal 30 uren of 5 dagen mee in een organisatie op een project waarbij je anderen wegwijs maakt in de digitale wereld. De vrijwillige stage moet vallen tussen begin juli en eind november.

Zie ook www.digi-buddies.be.

Opm.1: Je hebt voorrang als je werkzoekend bent of als je om een andere reden niet aan het werk bent op dit moment. 

Opm.2: Inschrijven kan tot en met 9 juni

Digibuddies werd ontwikkeld met steun van het Digital Belgian Skill Fund van de overheid. Meer info: https://dt.bosa.be/nl/dbsf2021