Kenniscentrum Mediawijsheid van start
Minister van Media zet het nieuwe jaar mediawijs in
91,4 % van de Vlamingen heeft thuis Internetconnectie. 65,8% van de computergebruikers zoekt dagelijks info op het internet of surft. Meer dan de helft van de jongeren heeft een YouTube account en 80% logt dagelijks in op Facebook en 62% sms’t wekelijks over huiswerk. “Hoe is nog niet meteen duidelijk, maar de snelle evolutie in media en mediagebruik zal ons veranderen. We moeten er vooral voor zorgen dat die snelle evolutie een goede zaak is voor alle mensen”, zegt Ingrid Lieten.
Via dit Kenniscentrum wil minister Ingrid Lieten mensen kritischer en bewuster leren omgaan met een gemediatiseerde samenleving. Drie inhoudelijke pijlers staan daarbij centraal: het stimuleren en verhogen van competenties, het creëren van een e-inclusieve samenleving en het creëren van een veilige en verantwoorde mediaomgeving. Het Kenniscentrum Mediawijsheid zet hiertoe actief in op het coördineren en stimuleren van de samenwerking tussen actoren uit de overheid, het middenveld, de mediasector en het onderzoek. Het zal ook concrete projecten initiëren voor diverse doelgroepen zoals jongeren en leerkrachten. Ook moet er aandacht gaan naar ouderen en mensen in armoede.
Netwerk van expertise
Inspelen op directe noden
Vanaf jaar twee zal het Kenniscentrum Mediawijsheid in samenwerking met iMinds een oproep organiseren voor bijkomende pilootprojecten die inspelen op actuele mediawijsheidthema’s. Denk bijvoorbeeld aan cyberpesten. Naar goede gewoonte worden netwerkevenementen georganiseerd om creatieve en innovatieve project ideeën rond de sociale aspecten van media en ICT te stimuleren en te ondersteunen.
Het Kenniscentrum Mediawijsheid wordt fysiek ondergebracht in de kantoren van iMinds-Digital Society in Brussel. IMinds vzw vormde een consortium bestaande uit 12 partners uit de onderzoekswereld en het praktijkveld die elke een specifieke rol vervullen in het Kenniscentrum. De partners zijn iMinds-Digital Society, iMinds-ICRI KU Leuven, Cemeso Vrije Universiteit Brussel, MIOS Universiteit Antwerpen, LINC vzw, Mediaraven vzw, Stuurgroep Volwassenenonderwijs via VOCVO, MAKS, REC Radiocentrum, Thomas More, Katholieke Hogeschool Limburg en Provinciaal Hogeschool Limburg.