Leren factchecken

Wat?

We krijgen voortdurend en van overal informatie binnen. Vaak lijkt deze informatie betrouwbaarder dan ze is. Hoe weet je wat echt is en wat niet? Tijdens deze interactieve workshop leer je feiten van fictie onderscheiden.

In deze sessie krijg je vaardigheden en technieken mee die je nodig hebt om betrouwbare informatie te vinden en desinformatie te vermijden. Onze educatieve medewerkers, ook wel digiweten genoemd, begeleiden je door de belangrijkste stappen van het factcheck-proces: van het verifiëren van bronnen tot het controleren van feiten en het herkennen van valse informatie. Leer praktische tips en tricks om snel en effectief te factchecken, zodat je altijd op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. 

Onze aanpak is hands-on en interactief, met een arsenaal praktische oefeningen en casestudy's om zelf aan de slag te gaan met factchecking. We helpen je de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om je eigen factcheck-projecten tot een goed einde te brengen.

 

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor een breed publiek dat geïnteresseerd is in het ontwikkelen van vaardigheden om betrouwbare informatie van misleidende content te onderscheiden. Ben je een jongvolwassene die de digitale wereld verkent, een ouder die de online informatie wil begrijpen, of een senior die graag op de hoogte blijft? Deze workshop is geschikt voor elke volwassene. Deelnemers die houden van hands-on leren met praktische oefeningen en casestudy’s, vinden met deze workshop exact wat ze nodig hebben. Ontwikkel zo de nodige vaardigheden om kritisch om te gaan met informatie en blijf goed geïnformeerd in een tijdperk van overvloedige data.


 

Praktische informatie

Duur: 2,5 uur per workshop of webinar incl. een korte pauze.

Deelnemers: max. 20 deelnemers

Benodigdheden

  • Een rustige ruimte (opstelling in halve cirkel waartussen de vormingswerker kan rondlopen)
  • Stekkerdoos
  • Beamer
  • Eigen smartphone of tablet van de deelnemers als ze die hebben
  • WiFi
  • De mogelijkheid om te projecteren

Prijs

  • Offline: €420 en bijkomend € 0,37/km (verplaatsingskosten)
  • Online: €320

Korting: - 10% korting bij een reeks van 3 (verschillende) geboekte sessies.

Meer info? Stuur een mail naar vorming [at] linc-vzw.be of bel naar 0493 40 09 07 (ma-vr, 9.00-17.00).

 

Bestelformulier Workshop